fredag 25 mars 2016

Iso-e-super

Xtremt icke-växtig kemisk molekyl.
Iso-e-super finns som beståndsdel i flerfaldiga parfymer samt annat doftsatt. Den har en träig ton, lite som ceder eller sandelträ, men där finns någonting annat också. Någonting mysigt, mänskligt, hudigt, beroendeframkallande. Men, om du använder produkter med Iso-e-super dagligen finns det risk för att utveckla kronisk hypersensitivitet. Jag har länge dragits lite till Molecule 1, en doft som påstås bestå av en enda molekyl: Iso-e-super. Men då den går på lite under 1500 har jag dragit mig och inte förrän jag läste i ngt doftforum att det går att köa Iso-e-super i din renaste form på ebay asbilligt slog jag till. Och jag älskar hur dess doft letar sig fram i vardagen och ger mig en smått fridfullt mjuk och skön känsla inombords. Det är svårt att inte ge jackan en liten dos innan jag går ut genom dörren (inbillar mig att det är bättre än direkt mot hud).
Men (och nu till lite det jag vill åt i det här inlägget) jag vet ju verkligen inte om hur och om den påverkar mig på ngt obehagligt vis. Att vara hyperkänslig mot dofter (och annat) verkar asjobbigt, framförallt om du är en person som älskar att sätta stämning via doft. Hur ska vi förhålla oss till "det vi inte vet"? Tänker även att ingredienser såsom methyl- och propylparabener kommer in här. Det finns rapporter som visar på att de är rätt rejält cancerogena - samtidigt som du hittar dom i ALLA typer av hudprodukter m.m. I det västerländska samhälle jag lever i där vi badar i överflöd finns så jävla mkt skräp - och inte skräp (?) Hur ska vi v e r k l i g e n veta vad som är bra för oss och vad vi borde hålla oss borta ifrån? 1000 råd som alla säger olika.

Så länge försöker jag väl göra mitt bästa genom att gå på ngn känsla - men vad fan det behöver ju inte betyda någonting egentligen. Alls. mvh konsumtionshjärntvättad 80-talist

2 kommentarer: