torsdag 14 april 2016

Det stora inlägget om rosacea

Ros - kanske inte alltid så jävla kul

Tycker alltid det är lite svårt att komma på exakt n ä r någonting smygigt sker. Långsamt sipprar det fram så du knappt märker det och så plötsligt bara upptäcker du det en dag att hmmm, detta är lite konstigt ändå. Så var det för mig med min rosacea (hudåkomma asjobbigt att googla då det dyker upp skräckexempel på fall och då kommer igen och igen få läsa frasen "det är inte känt vad detta beror på blablabal"). 2011 hade jag påbörjat mitt andra år i Berlin. Jag tror faktiskt att jag hade en känsla av oro ständigt närvarande under hela tiden jag bodde där. Någon slags otrygghet som jag aldrig riktigt lyckades placera. Den plus extremt mkt vin, öl och sprit, sena nätter och uppstarten på nån ångestdepression, m.m. m.m. vad det nu än var ingen vet fick iaf mina kinder att bli kroniskt röda och få en massa märkliga finnas i fejset. Jag var alltid en av dom som hade dock-hy under hela tonåren så det här var min livs första hudkris och jag tog det smått extremt hårt. 

 Jag 2011 - det röda på kinderna fanns där jämt. Något mindre på mornarna när jag precis vaknat

 Jag i Berlin 2012 det röda har brett ut sig en del och huden har tjocknat till sig på kinderna

Lite djupare in i 2012 har dessa finnar som liksom kliade och gjorde ont satt sig på kinderna

Det var inte förrän de där finnarna satte sig där månad efter månad som jag verkligen kände att nej asså detta är ej helt normalt? Så jag började googla och hittade ganska snart hudsjukdomen rosacea och ba: Det är ju DET. Gick till en tysk läkare som konstaterade att jodu, här får du en antibiotikakräm. Det var väl när det absolut inte hjälpte och bara blev sämre efter försök några månader som jag kickade igång Det Stora Projektet Med Att Testa Allt. Hade ju redan testat det där som vissa smart-asses kan säga till mig än i dag: "Men ska du inte bara testa att låta det vara?" - Nej, asså jag gjorde ju ingenting under de typ två år som det här växte sig värre och värre på mig och det gjorde verkligen bara allt värre så nej jag kommer inte testa göra "ingenting" igen. punkt. Så jag sökte: En miljard olika kosttillskott i olika kombinationer, brist på zink? b-vitaminer? naturliga alternativ med rå honung och kallpressad jojobaolja, skippade kaffe vilket jag märkte gjorde mig gott tål typ inte koffein = stressad i själen, glutenfri kost, vegansk, ayurveda, kinesisk läkekonst (saker hände men det var så dyrt att jag skulle gått i personlig konkurs om jag fortsatte), antibiotika i tre månader i pillerform, örter, yoga asså det var verkligen så himla mkt. I slutet av sommaren 2013 flyttar jag tillbaka till Stockholm efter att ha kämpat på rejält och då var ansiktet ej kul:

Jag, sensommar 2013, utan smink i ansiktet med snoraktiv rosacea som liksom k ä n d e s i huden

Väl tillbaka i Stockholm var det väl något som kändes skönt men oroskänslan fanns liksom i mig. Jag hade extrema komplex för hudens tillstånd och använde kallpressad jojobaolja som rengöring och rå honung som ansiktsmask. Hade mineralsmink från Tyskland. Ett grönt som neutraliserade det röda och därefter ett i min hudton. Det tog ju verkligen bort det röda men huden blev liksom kakigt pudrig och kändes inte frisk. Gick till Acnespecialisten på hornsgatan och köpte produkter för asmkt pengar efter en hudundersökning som tyvärr inte hjälpte. Har i efterhand sett att rengöringsmjölken innehöll ALS (en variant av SLS = tvål = ej bra).

Tror det var någon gång 2014 som jag började läsa om exfolierande syror / BHA för rosaceadrabbade och köpte mig Paulas choice 1% lotion och märkte att det gjorde mig gott. I samma veva blev jag också medveten om att kallpressad jojobaolja kan clogga porerna rätt rejält och köpte Bioderma's mecellärvatten för känslig hy och fattade dessutom att SPF 15 som fanns i mineralsminket inte riktigt räcker hela vägen och köpte Dermaceutics K-ceutic med SPF 50 som är gjord för användning om någon har exfolierat lite väl hårt - och märkte att huden började må bättre och vände. Typ en av de första grejerna jag märkte var att huden såg tunnare och friskare ut samt att jag fick mindre kvisslor eller vad vi ska kalla dem.

Jag letar ju fortfarande efter cure till detta (som så många säger är omöjligt att bli av med men jag tror att det måste gå att bli av med). Några riktigt tankeväckande texter jag läst och försökt leva efter det senaste halvåret är dessa: Natural Remedy for Rosacea och natural rosacea treatment. Båda dessa är ju inne på samma spår: Att rosacea är någonting så himla mycket mer än bara en hudåkomma. Det är bara ett att flera symptom på en del råfeta obalanser i kroppen som en måste gå till botten med för att kunna bli frisk. Och det är inte enkelt. Jag gör mycket av dom grejerna dom tipsar om. Käkar olivbladsextrakt, gurkmeja (anti-inflammatoriska spåret), Chlorellapulver i vatten varje dag, försöker käka bra, dricker en hel del örtté (typ nässla är bra för rena lever/blod), yogar, osv osv. Men jag vill köra på, vilket alltså innebär att jag dricker en hel del och käkar det jag vill. Avhållsamhet från livets njutningar leder för många (mig) till en stress som är värre att hantera än hur kroppen kanske mår av att trycka i mig chips ibland. 

Och jag vet att något går åt rätt håll. Förut kunde jag inte ta en sipp rödvin utan att blossa. Nu kan jag dricka alkohol utan att rödheten intensifieras ngt vidare. 

Här är jag nu vår 2016 hej hej

Det senaste jag gjort är att jag är inne på det här med cleansing-spåret och kör en Living Cleanse-kur (tar ca 2 månader) som även ska hjälpa rena levern (stackars lille vän, du har fått jobba på rätt hårt genom åren). Mailade företaget som gör dessa pills och frågade om jag skulle tänka på ngt särskilt vad gällande kosten och då fick jag till svar att jag helst skulle äta veganskt mot rawfood-hållet utan gluten, socker, kaffe, processat osv men att jag ska äta det jag vill såklart typ. Och jag har ju kört på som jag brukar. Försöka få i mig massa grönt men det blir en del annat. . 

Svårt att säga om det skulle kännas annorlunda (är mitt i denna kur nu) men jag kände mig riktigt sluggish i början men det kan ju ha varit i kombo med att jag började med Venlaflaxin... Fast det jag däremot märkt nu är att jag den senaste veckan har börjat få rosacea-finnar i ansiktet vid höger käklinje och upp mot örat? Ställen jag aldrig haft något tidigare? Hoppas ju nu som bara fan att det är någon typ av reningsprocess som bara kommer leda till förbättring för det har känts så skönt att känna att jag är på väg ut och bort i från detta. Inte bara för att jag tycker det är jobbigt att inte klara av att gå ut utan smink (tyvärr) utan för att jag tror att det beror på att mitt inre ej är i balans och jag vill ändra det. 

Iaf: Jag vet att jag är dum i huvudet som lägger alldeles för mycket energi/cash på detta men jag har ett sådant driv i att försöka hitta någonting som hjälper mig och kanske kan hjälpa andra så jag kommer fortsätta hålla på tills det är helt borta.

[UPDATE maj 2017: Märker att det är många som hittar till just det här inlägget i sökandet efter rosacea-svar och efter det här inlägget har jag testat en himla massa annat, nu senast den behandlande krämen Finacea gel 15% och enbart ekologisk hudvård (se mer i senare inlägg), vilket funkar fint, men har dock en rödhet kvar men i jämförelse med hur det varit tidigare är det sååå mycket bättre och huden är riktigt len och fin. Har det senaste året inte avstått ifrån någon mat (eller ja, äter ej annat kött än fiskkött ibland men mest vegetariskt). Inte heller har jag tagit några cleanse-kosttillskott eller starka anti-inflammatoriska grejer då jag varit gravid och nu ammar men kommer kanske pröva det igen när jag inte ammar längre och se om rödheten kan botas inifrån liksom.. Har däremot ätit bra raw vitaminer/mineraler ifrån Innate response, probiotika från Innate respons, bra omega 3 (MorDHA) och chlorella från Holistic (och gör det fortfarande)!]

[UPDATE oktober 2018: Fortfarande många som söker hjälp för rosacea med detta inlägg. Jag har skrivit ett nytt inlägg om läkning av rosacea här <----- Jag tror jag hittat min orsak till problemen och detta är vad jag gör för att läka. Min rosacea syns numera knappt alls vissa dagar och blir bättre och bättre.]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar