söndag 10 april 2016

Micellärt vatten och rengöringsrutin

En grej men känslig hud som jag har märkt är att kranvatten kan fucka upp det gör mig. Det låter ju väldigt konstigt eftersom _vatten_ känns så himla basic och självklart. "Tvål och vatten" typ. Men jag har ju de senaste åren förstått att "tvål" kan vara jäkligt problematiskt (t.ex. sodium lauryl sulfat eller något av dess likasinnade rubbar för de flesta PH-balansen rejält med resultatet: rejält uttorkande både för hud och hår. Därför avstår  jag ifrån det mkt jag bara kan, dvs köper aldrig själv. Istället använder jag dock sulfatfria duschkrämer, schampo och handtvålar istället och har märkt oerhörd skillnad och minimalt med torrhet jämfört med innan.

Intressant att veta är att det finns den kemiskt framställda SLS men även en något mildare varianter som bygger på "rena oljor" där SLS framställs av billiga mineraloljor som renats med alkohol och blekmedel och blir till en prokemisk (dvs inte miljövänlig) bas. Medans varianten som bygger på t.ex. ekologisk kokosolja framställs med genom en liknande process, bara det att beståndsdelarna är "snällare" och därmed bättre. Men som jag har förstått det så kan även dessa vara rätt irriterande för hud/hårbotten och torka ut även dom.

För att veta vad som är vad så gäller det att hålla koll på INCI: Sodium Laureth Sulfat, Sodium Dodecyl Sulfat, Sodium Lauryl Sulfat, Ammonium Lauryl/Laureth Sulfate är alla exempel på mineraloljebaserade varianter medan Sodium Coco Sulfat är en variant av icke-mineraloljebaserat dito som är betydligt mildare än dess pundarkusin. Men som sagt så kan alla dessa rubba hudens PH-barriär och framförallt så kan de mineraloljebaserade rejält fucka upp, torka ut, fetta till om du redan har tendens till fett hår (om du torkar ut fet hårbotten med dessa kompenserar kroppen och producerar mer fett och du tvingas tvätta håret varje dag).

Så jag är iaf inne på spåret att hålla mig till sulfatfritt och om du ska prioritera något så är det väl den tunna huden i ansiktet liksom.

(OBS. kort update: kollade igenom innehållslistor på min Maria Åkerberg schampoo/dusch och märker att de innehåller SCS, dvs ekologisk kokosolja + sulfater och känner nu att jag är lite inne på att testa en annan variant då min hårbotten är extremt problematisk trots att den blivit bättre sen jag började med ÄCV-sköljning (mer om det ett annat inlägg). Kanske något härifrån eller härifrån som är garanterat sulfatfritt och faktiskt asbilligt plus ekologiskt.

Så, åter till det här med kranvatten: Framförallt är det ju det här med hudens PH-värde som gör att det blir jobbigt. ca PH 5,5 vill huden ha för att hålla ett gott skydd mot omvärlden och funka normalt. Kranvatten ligger på ca 8 och är alltså mer basiskt än huden [update: i Stockholm ligger det på 8,5 enligt Stockholm vatten]. Inuti kroppen vill vi ha en basisk miljö så därför är det bra att dricka mycket vatten och käka gröna bladgrönsaker men när vi väl ska smälta mat så är det bra att låta magsafterna (detta ord asså) göra sitt jobb och bryta ner det ätna. Det är därför det kan vara lite svårare för kroppen att smälta mat om vi dricker asmycket kranvatten till maten och bättre att dricka 30 minuter innan/efter om någon orkar tänka på det.

Hur som helst: kranvatten är basist och gör så att hudens PH rubbas en aning och därför kan många uppleva förbättringar i huden av att minimera kranvattenkontakt.

Därför väljer alltså jag att rengöra min hud med 1. en rengöringsmjölk som inte kräver att den ska tvättas bort med "rikligt med vatten" utan du behöver bara swipa bort överflöd 2. Swipa ansiktet och ta bort smink med micellärt vatten på bomullsrondell efter att ha godat in rengöringen i ansiktet.

Det är ju som tidigare sagt väldigt personligt hur bra rengöring känns och även om jag just nu trivs med detta så kommer jag kanske hitta bättre varianter framöver men just nu använder jag mig av Cliniques cleanser i serien redness solutions:


 Och micellärt vatten från Decleor anpassat för känslig hy:
Vid dom tillfällena jag använder mig av ansiktsmask(er) ca 1-2 ggr i veckan sköljer jag bort det med ljummet vatten (rosaceapersoner ska ta det chill med alltför varmt/kallt) men jag brukat liksom badda med min rengöringsduk på huden så att vattnet inte ska ligga där och grotta.

På morgonen brukar jag skippa rengöringskrämen och bara köra en snabbrunda med micellärt på bomull och tycker inte jag behöver så mycket mer innan jag drar på serum och dagkräm.

Kan väl säga lite såhär att min hudterapeut är inne på att jag tids nog ska byta ut alla mina produkter mot ekologiska alternativ och att jag då kikar en del på märken såsom Maria Åkerberg och Bioline... Men känner inte till något eko micellärvatten än men tänker att det är en sån grej jag alltid vill ha. Fuktar så jäkla lätt att få bort ögonsmink med och skönt att använda en och samma rengöring på ansikte och ögon. Mmmm

Känner mig dock ej helt 100 på Decleor. Nästa gång blir det något utan följande:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar