måndag 2 maj 2016

örternas förlovade land

I tisdags reste jag iväg till Berlin och har hittills fått ta del av mycket som jag velat. Jag fick in några dagar utav upptäckande av stadsdelar, utbud av olika de slag samt en tiotimmars danssession som såklart resulterade i en riktigt risig förkylning. Och nu sitter jag alltså här, i gästsängen, med balkongdörren öppen och vårsolen lysande utanför. Inte så jävla kul. Och i morgon åker jag tillbaka till Stockholm.

Men om det är någonstans en ska bli förkyld så är det kanske här. Ett besök på Rossmann eller DM, som alltså bägge är exempel på Drogerienmarkts, typ nästan lika stora som en mataffär med liksom mer typ hygienartiklar, saker för hemmet och torrvaror,  vilket betyder hyllvis med olika huskurer för att bota alla möjliga åkommor. Mycket är ju självklart skit med 100 sötningsmedel m.m. men sen finns det en del som jag Verkligen går igång på och då kanske framförallt alla örttéer ihopkomponerande för olika besvär såsom problem med insomning, huvudvärk, hosta och uppsvälld mage. För att nämna några.

Självklart finns det Erkältungstee (förkylningsté) som sägs kunna hjälpa febernedsänkande och verka mildrande mot ont i kroppen. Asså nu är det ju så att jag väl fattar att en ensam kopp örtté kanske inte alltid kan göra så mycket, men för mig handlar en förkylning mycket om det här med omhändertagandet, hålla sig varm och skön. Och då är detta med örtteer helt perfekt. Och det som är så härligt är att dessa örtteer är så billiga: altapharma och Bad Heilbrunner har för typ 6-10kr för 12 beuteln/påsar.

Sen har vi vissa örter som jag verkligen tycker hjälper direkt. Jag var inne i en liten mer avancerad örtbutik, Kreuter Kühne, när jag för ett kort ögonblick tidigare i morse kände att jag klarade av att gå en liten promenad. Där köpte jag bland annat torkad mariatistel (ska hjälpa rena lever på lång sikt och jag vill experimentera lite med det i Sverige sen) och bad även om Eisenkraut som ska hjälpa mot halsont (har xtremt ont), men det var tyvärr slut så expediten rekommenderade istället det hon ansåg var det absolut bästa mot halsont: salvia, så det fick bli det istället och här måste jag ändå säga att av alla varma drycker, soppor och halstabletter jag har fått i mig hittills under denna tid så har salviatéet varit absolut bäst mot halsont. Känner en väldigt ledande känsla efter att ha druckit det och så skönt att kunna svälja utan att känna det som knivar som rispar mitt inre. Kanske absolut mest effektivt är de i kombination med halstabletterna jag köpte från märket Klosterfrau (mmm), och heter anginetten, jag valde Honig-Zitrone Geschmack och Zuckerfrei och dom är verkligen asbra! Gillar att dom verkar antiseptiskt och smakar mycket bättre än dom där som alla alltid köper i Sverige vad dom nu heter.

SÅ: Förkylningstips för dig som blir kass i Tyskland:
1. Se till att ta dig ,eller be någon annan, dra till Rossmann att inhandla:
anginetten Halstabletten Zuckerfrei mit Honig-Zitrone Geschmack
Salbeitee
Erkältungstee
(Extra vid behov: Detox-tee, Basischer Tee)

Sen kan du även göra som jag och dra till någon liten Biomarkt (bio = ekologiskt) och köpa bra med frukt och grönsaker. Så du kanske vid något av dina lite mer pigga ögonblick kan laga ihop en soppa att värma på vid behov.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar