måndag 6 juni 2016

Calendula officinalis

Jag har flera gånger tidigare uppmärksammat att många hudläkande crèmer innehåller just ringblomma men det var inte förrän jag läste som den som favvo hos Elin (se nedan) som jag verkligen har fallit för den. Fick en påse torkad ringblomma av min vän T när han flyttade ner till Berlin för några månader sen - Xtremt lyckosamt då jag nu velat brygga te på detta härliga varje dag. 

Ringblomma har antiinflammatorisk verkan både inuti och utanpå kroppen. Verkar bakteriedödande mot vissa åkommor och innehåller salicylsyra vilket gör att den har smärtlindrande såväl som milt exfolierande egenskaper. Då den även kan hjälpa lösa kramper i mage och tarm känns det optimal som PMS-te. Örten ger även stöd för nybildning av hud och kan hjälpa läka eksem.

Mmm. Så jag har hittills tagit ca 2 tsk torkade blomblad och haft i kokande vatten och därefter silat av efter ca tio minuter. Elin tipsar om att du kan göra örtolja till huden genom att fylla en burk med färska ringblommeblad (skördas en varm, torr dag och du ska välja de som nyligen slagits ut för optimalt med fina egenskaper) och därefter fylla på med olja efter smak (såsom mandel eller jojoba), täcka alla blomblad och låta stå med lock i ca 2 veckor. Skaka burk varje dag. Stekande sommarsol gör att nyttigheterna dras in i oljan mer effektivt. Om du, som jag, använder torkad ringblomma ska du använda litet mindre då det är mer koncentrerat. Sila bort blommor och häll upp i lämplig förvaringsflaska (jag ska använda en sån droppflaska med pipett). All heder åt Elin Unnes då detta är hennes recept hämtad från boken The Secret Gardener. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar