torsdag 1 september 2016

Smådjuren


Tänker att vi lika gärna kan byta domän till sängbloggen med tanke på hur det här utvecklas. Men älskar säng och har aldrig älskat säng så mkt som nu. Jag har jobbat (för) mkt för att den här (bebisväxande) kroppen ska palla med riktigt och aldrig upplevt trötthet på det här viset? Igår stod jag på riktigt och hängde över knappen vid övergångsstället när jag väntade på grönt ljus. Som att det kändes som en absolut viloplats där jag kunde få lite skön rest? Detta i kombination med att allt på ett sätt känns som vanligt? väldigt skumt. Jag har alltid tänkt på graviditet som ett tillstånd av absolut lugn och medvetenhet i sitt tillstånd. Men väl i det så känner jag mig ju ändå som mig. Ibland kan jag känna glimtar av det där glowet, men det är också som att jag aktivt måste söka kontakt med mitt tillstånd för att *fatta* (som så mkt annat). Kommer ju in i vecka 18 i morgon så tänker att det kommer kännas mer och mer omöjligt att inte förstå alltefter magen blir större. Men också att föreställningar om hur någonting ska vara helt enkelt aldrig riktigt stämmer.

Men det känns skönt. och fint när jag väl når insikten. Förberett ankomst med att köpa extremt mjuka djur så länge som får bo i sängen.

Har ju hittills inte gått närmare in på vad för kosttillskott jag har börjat käka sen allt det här. Jag håller en rätt chill profil på det området men två stycken väl valda har det blivit:

Innate response har ett kosttillskott anpassat för första graviditetstiden som är helt wholefood, dvs gjord på icke-processad mat, ekologiskt och mkt folat (naturliga formen av folsyra), en del järn m.m. Kostar ca 400 spänn för 60 dagar (2 om dagen). Rätt dyrt, men tror verkligen att det här är ett av de bättre du kan ta som gravid - ska rapportera om hur mina värden står sig allt eftersom.

Sedan blev jag även tipsad om ett omega3 som liksom även det är just för gravida. Hade kollat på nätet ett bra tag och egentligen redan köpt Eskimo-3 men det var lite expediten på Gryningen som sa att det här var så himla mkt bättre och nästan uteslöt annat än att jag skulle köpa det. Gillar egentligen inte när det hålls på på det sättet. Typ som en slags skuldbeläggning a la vill du inte din ofödda bebis bästa? Men nu köpte jag skiten och hon lyckades övertyga mig så vafan. Behövs bara 1 om dagen så även dessa räcker 60 dagar ca 250 kr. Extra viktigt är väl detta för att jag har varit vegetarian så länge så har det inte riktigt i mig att äta fisk så ofta, gör et ibland för har börjat få ett sådant sug efter typ grillad lax men samtidigt äcklas jag av att äta någonting som levt och fiskkött är ju också kött.

Så såhär chill tar jag det (i jämförelse med hur jag ätit tidigare perioder i mitt liv hehe). ÄR ju mkt sugen på att köpa ngt probiotika också, men jag har penga-prioriterat annat. Typ att jag varit tvungen att söka efter ett par snygga svarta (gravid)byxor. Herre G vad svårt det är att hitta bra "gravidkläder" - nu har det blivit en del asos.com och för några dagar sen köpte jag ett par svarta byxor från topshops maternity-märke men det har ej varit lätt. Noll ute i affärerna förutom H&M och det är tydligen bara LOGG som gör mammakläder..........nej nej nej. Köpte några andra från Nemé eller vad dom heter, också nätet, men dom satt så dåligt så jag skickade tillbaka. Klart att det är mysigt att magen växer men jag kan ca inte ha några av mina kläder längre och det är lustigt hur mkt av ens dagsfeeling som sitter i kläderna? Att inte kunna sätta på sig det som en vet alltid funkar i alla lägen. Smått obetydligt problem i sammanhangen men jag tycker det är på sin plats att skildra dom delarna av graviditeten också. Dvs. sådant som första tiden: illamåendet kan få dig att känna dig megabakfull i typ två månader. Många väljer ju också att köpa vanliga kläder två storlekar större osv men jag har fått för mig att det sällan blir så bra i längden så jag har försökt hitta sånt som är gjort för växande magar.

Tänker ta upp en annan förändring också som faktiskt inte har med grav att göra. Jag fick ngn slags trött snilleblixt och kom på att jag kanske ej tål fruktos, kom över fructose malfunction efter att min mage svimmade sedan jag börjat med lactulose (fruktosbaserad vätska som ska hjälpa magen. haha så km gravgrejen ändå (gravid = förstoppad)). Läste på om vad som innehöll mkt fruktos, bla äpplen och har helt skippat det och känner att min mage är extremt mkt lugnare. Så även huden. Tyckte ju alltid förut att min mage protesterade om jag åt äpplen eller torkad frukt fast tänkte ej mkt på det.  Men än vill jag inte dra några förhastade slutsatser. Fortsätter ett tag till och sen testkör jag ett äpple och ser reaktionen. Känns intressant i en värld där gluten är aset att äpplen kan vara det? Fast ifs handlar det om ett slags (frukt)socker och det talas det ofta om som bov men jag gillar på ngt vis hur det bryter med mångas uppfattningar om bra/dålig mat. (UPDATE: jag vette fan alltså men kul att jag försöker)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar