måndag 30 januari 2017

Plastic treatsSå när jag beställde Exuviance-produkterna sist blev det lite deal på Skincity att en även fick med en Retexturing Treatment på köpet. Detta är alltså en hudlotion med både glycolic acid (AHA) och PHA-syra för exfoliering samt massa e-vitamin och sheasmör bl.a. för återfuktning m.m. som i vanliga fall kostar ca 320 spänn för 177 ml.

Jag känner ju att jag egentligen vill hålla mig till ekologiska produkter på kroppen (Maria Åkerberg är min go to). Kroppshuden är större till ytan än ansiktet och för nått år sedan hade jag aldrig velat smörja in mig med något så fullproppat av silikoner (i det här fallet Dimethicone). Och det är detta som blir ett jäkla dilemma. Silikoner. För mig känns silikoner som fejkiga plastkulor som får huden att Verka len och smidig men det ligger bara som ett jäkla lock på ytan och imiterar dödsmysig hud. Detsamma gäller hårprodukter men där är jag 100% no way. Huden andas på ett annat sätt så silikoner klistrar sig inte fast på liknande vis (källa: texter jag läst på nätet). Silikoner behöver ju också ngn form av SLS (Sodium Lauryl Sulfat är den vanligaste) för att tvättas bort från hår, vilket alltså är ett andra namn för det vi i folkmun kallar tvål och som i sig kan vara rätt jäkla uttorkande på både hud och hår. Sabba PH-barriären kan det också göra, vid överanvändning eller vid redan torr/känslig hud (dvs hudbarriär redan uppfuckad).

I boken Badskumt: Gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg skriver Katarina Johansson att ingen riktigt vet vad som händer med de silikoner som kommer ut i naturen, men de är svåra för naturen att bryta ner och de kan med tiden omvandlas till siloxaner, där bl.a. Cyklovarianter såsom Cyklohexasiloxane och Cyklopentasiloxane som enligt Naturskyddsföreningen klassas som mycket giftiga för levande vattenorganismer, de lagras i fettvävnaden och misstänks ha cancerframkallande egenskaper. (Apoteket valde att plocka bort varor innehållande dessa från sitt sortiment då de kan påverka lever/andningsorgan/fertilitet). Det som jag tycker är kanske obehagligast med siloxander är att de mesta av dom inte hamnar i vatten utan dunstar bort från huden och sprider sig på så vis genom luften. Dels in genom dina luftvägar och in i kroppen (därav misstänkts leverpåverkan) men folk som använder dessa har som en siloxan-aura omkring sig och partiklar har t.o.m. hittats i fåglar på Svalbard (!)


I denna artikel från svt tar dom upp Apotekets val att plocka bort alla produkter med denna typ av siloxaner. Och jag menar att Kemisk-tekniska leverantörsförbundet KTF tycker att Apoteket är "onödigt försiktiga" är ju inte så konstigt med tanke på att dom är en jäkla branschorganisation som liksom importerat denna typ av varor.... Faktiskt inte helt jävla tillförlitlig källa med andra ord. Deras big dream är ju att alla ska smörja sig med så mycket som möjligt osv osv se bara deras lille byline bild. Aldrig sett en kvinna smeka på så mycket solskydd in my life. 

PUH. Men det är assvårt att hitta bra källor angående silikoner i hudvård. Det är som att vi har två läger som båda känns rätt källkritiksbefriade. Dels hudvårdsvurmarna som ba "inget är farligt, kör på" och ekofantasterna "allt är gift!!!". Att hitta "sanningen" i det hela tycks vara helt omöjligt då det inte verkar ha bedrivits tillräcklig forskning. Men alltså "Vi vet inte" känns fett jäkla osäkert. 

Så vad har vi? Nej men en del av mig tycker ju att jag själv är fånig. Borde inte ett så framgångsrikt hudvårdsmärke som Exuviance ha koll på vad de stoppar i sina produkter? Fast samtidigt, dom vill väl tjäna pengar och kan mycket väl fula sig som så många andra? Jag menar hur många företag tar direkt ansvar för naturen och eventuell förstöring av densamma? Typ noll. Om jag inte tänker så mycket utan tillåter mig själv vara "dum konsument" tänker jag som såhär: jag vill åt den exfolierande effekten. Och Retexturing Treatment är oerhört skön och dryg att smörja in sig med. Min hud känns återfuktad - men till vilket pris? Ju mer jag läser, desto mindre sug har jag på att någonsin smörja mig med silikoner igen. Men jag vill liksom veta mer. Jag kan varken bara acceptera och köra på eller hålla mig borta totalt innan jag har mer Fakta på bordet. Vilket betyder att jag måste gräva. (To be continued).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar