tisdag 30 maj 2017

Gräv: nanopartiklar och bareMinerals

Hehe, ja men såhär: ibland måste du kämpa för att få reda på grejer. Ingenstans där återförsäljare lägger fram bareMinerals Prep step mineral shield till försäljning har jag kunnat läsa att den innehåller nanopartiklar.  Inte förrän jag gick in på deras .com-sida hittade jag detta svar sådär på en höft:Trött person som svarar ba SPF utan nano är omöjligt?? Det handlar ju bara om det där med att göra partiklarna så små att det vita pigmentet minimeras.

Jaja, i vilket fall, Läkemedelsverket skriver såhär om nanopartiklar: dvs de skall stå utskrivet på innehållslistan vad som är nano i parantes. Typ Titanium Dioxide (nano) och ingenstans på svenska näthandlares listor har det stått. Jag ringde nyss upp dermarome (den svenska agenturen som representerar bareMinerals) och fick då bekräftat att bareMinerals Prep Step innehåller nanopartiklar och att det är Titanium Dioxide som är i nanopartiklar - rätt väntat men ändå! Det borde självklart stå på alla jäkla innehållsförteckningar du kan hitta??? Så jag ska testa Eco cosmetics i ansiktet och se hur det känns.......... Är för nojig för nano :/

I vilket fall! Nanopartiklar. Det spås bli nästa stora miljöbov. Det har gjorts studier som visar på att de drar igång fria radikaler på huden i kontakt med ljus (duh solskydd kommer nog komma i kontakt med ljus tjabba) vilket kan vara rätt rejält farligt (läs mer här). Däremot har det gjorts studier som visar att icke-skadad hud inte kan ta upp partiklarna via hudorganet så därför säger många att det är safe MEN däremot ska de INTE ANDAS IN i lungorna stannar det kvar 4-evs så spray och puderform är alltså big no no. (källa Läkemedelsverket). Dvs ingenting vi vill ha! Och hurrni! Puderform! Mineralpuder! Det har ju jag varje dag och jag har ingen aning om det är nano eller inte. Så nu är vi tillbaka igen. Även här använder ju jag bareMinerals och jag kan inte hitta någon info om de har nanopartiklar eller inte i sin foundation. SUCK! [en tids sökning senare]---> Jag har återigen på en jäkla Q&A hittat att deras foundation innehåller både micro- och macropartiklar. Micropartiklar är inte direkt samma som nanopartiklas men det kan vara det. Äsch jag ringer dermarome igen: Dom är supertrevliga och hjälpsamma. Först säger hon nej men att dom har en flytande variant som innehåller nano men när jag säger att jag läst detta om att den ska innehålla micropartiklar som ju kan vara nano säger hon att hon ska dubbelkolla med nån lite mer _expert_, _experten_ är dock på lunch och ska återkomma till mig på telefon. SÅDÄR: inga nanopartiklar i originalfoundationen. Då vet vi det! Läste att nanopartiklar i smink oftast är rätt onödigt då nano ej ger täckning vilket liksom är grejen med smink: hehe det syns (källa). Men å andra sidan kan nanopartiklarna ge en smoothness till produkten som är önskvärd så därför ej helt dumt att ha i smink (källa) men däremot skrivs det igen och igen hälsofaran med att andas in dessa. Samma källa skriver även att det faktiskt finns studier som visar att nanopartiklar kan ta sin in i kroppen även via hudkontakt t.ex. hårsäckar och igen understrykes faran med nanopartiklar i kroppen och framförallt i lungorna där de kan orsaka lungcancer.

På nätet hittar jag dock direkt förslag på mineralpuder som inte har några nanopartiklar i sig: svenska Tikei och brittiska Lily Lolo tillexempel! Men vid det här laget känner jag kanske att en mer flytande eller cremé-variant av foundation är att föredra. Spanar in utbudet på naturligtsnyggs webbshop och där finns en del grejer men ogillar att det inte går att testas någonstans. Franska Colour caramel finns på Paradiset och de har en crème-foundation som verkar skön. Alla deras grejer är ECOCERT (en rätt skön märkning att gå efter då de inte innehåller: GMO, parabener, phenoxyethanol, nanopartiklar, silikoner, PEG, syntetiska parfymer eller dyes eller djurprodukter annat än sådant som naturligt produceras ac dem t.ex. mjölk och honung) så kan hela utbudet kan betraktas som rätt safe på många sätt.

Ytterligare alternativ som jag har sug på är Juice Beautys CC-cream, SPF30 och bra innehåll utan nano. Ger tydligen väldigt lite täckning så här behövs något extra för det puh och suck.

Tillsvidare: jag testar Eco cosmetics sunmilk spf30 i ansiktet och är MYCKET försiktigare vad gäller lägga mineralpuder. Smådoser och inget puffande. Ingen bebis i närheten heller. Så får jag se till att hitta alternativ snart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar